Jamie Oliver pizzatészta receptjének elkészítéséhez a legjobb választás a kifejezetten erre a célra ajánlott, 00-s búzaliszt, amely finomra őrölt, és magas gluténtartalmú. Ez a liszt biztosítja, hogy a tészta rugalmas és könnyen nyújtható legyen.
Ha nincs otthon 00-s liszt, fehér kenyérliszt is használható, de ebben az esetben fontos, hogy magas gluténtartalmú legyen. A glutén ugyanis az, ami összetartja a tésztát, és biztosítja a megfelelő állagot.
Jamie Oliver pizzatészta receptje
Ez egy kiváló pizzatészta recept, melyet mindenkinek ki kell próbálnia
Hozzávalók
- 50 dkg 00-s pizzaliszt vagy magas gluténtartalmú fehér liszt
- 7 gramm porélesztő instant élesztő
- 3,2 dl langyos víz
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál cukor
- 2 evőkanál olíva olaj
Elkészítés
- Keverjük a liszthez a sót a munkalapon, majd formázzunk egy mélyedést a kupac közepén
- Keverjük az élesztőt, az olajat és cukrot a langyos vízhez egy tálban, és pihentessük 5 percig
- 5 perc múlva öntsük a liszthez, majd pl.: egy villával, a mélyedés közepétől haladva, körkörösen eldolgozva egységesítsük a masszát. Amikor összeállt, belisztezett kézzel addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas tészta lesz belőle
- Tegyük bele egy belisztezett tálba, takarjuk le konyharuhával (kicsit vizezzük be a ruhát), és meleg helyen pihentessük 1 órát
- Mikor kb. duplájára kelt, dagasszuk át újra, és formázzunk belőle annyi kisebb gombócot, amennyi pizzát akarunk készíteni. Amennyiben nem az összes tésztát használjuk fel, csomagoljuk fóliába, és helyezzük hűtőbe.
- Sütéshez sütés előtt 15-20 perccel nyújtjuk ki a tésztát, mivel nem szabad sokáig szobahőmérsékleten állni hagyni
- A gombócokat nyújtsuk ki 1/2 cm vastagra, tegyünk rá olyan feltéteket, amiket kívánunk, és forrón előmelegített sütőben süssük 15 percig. Sütőtől függően lehet, hogy 10 perc is elég.