Az eredeti olasz vékony pizzatészta, mely olaszul „pizza sottile” vagy mi egyszerűen csak „pizza” néven ismerünk, a pizza világának alapköve és egyike az olasz kulináris örökség legismertebb és legkedveltebb tagjainak. Ez a vékony tészta alapú étel a világ számos részén megtalálható, de az eredeti változata Olaszország déli régióiból, főleg Nápolyból származik.
Az eredeti olasz vékony pizzatészta elkészítése során a tészta kelesztése és nyújtása nagyon fontos lépés. A tészta rendkívül vékony, szinte át lehet látni rajta, de mégis elég erős, hogy megtartsa a feltéteket és a sajtot. A tészta alapvetően csak lisztből, vízből, élesztőből és sóból készül. Fontos, hogy sütés előtt elegendő ideig pihentessük.
A tradicionális olasz pizzák készítésekor mindig egyszerű és friss hozzávalókat használunk. A paradicsomszósz és mozzarella sajt a leggyakoribb alapok, melyeket különböző feltétekkel, friss bazsalikommal, fokhagymával, olívabogyóval, sonkával vagy gombával egészíthetünk ki. A pizza sütésekor a tészta és a feltétek ízei nagyszerűen összedolgozódnak.
Az eredeti olasz pizzatészta nem csak egy étel, hanem egy életstílus része is. Az olaszok hagyományosan családi, vagy baráti körben fogyasztják, legtöbbször élvezetes vacsorák részeként. A pizza elkészítése és fogyasztása egy szociális esemény, amely összeköti az embereket, és hozzájárul az olasz kultúra élvezetéhez és közösségi életéhez.
Összességében az eredeti olasz vékony pizzatészta az egyszerűség és a frissesség megtestesítője, és az olasz konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb étele világszerte. Egy szelet ebből a pizzából nem csak egy ízgazdagság, hanem egy kis szelet az olasz életstílusból és kultúrából is.
Bátran próbáld ki Te is ezt a receptet!
Eredeti olasz vékony pizzatészta recept
Hozzávalók
- 500 gramm pizzaliszt vagy jó minőségű búzaliszt
- 3 dl langyos víz
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál finom só
Elkészítés
- Langyos vízben keverjük össze a cukrot és az extra szűz olívaolajat, morzsoljuk bele az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni kb 10 percig
- Egy nagyobb edénybe szitáljuk bele a lisztet, és szórjuk bele a finom sót és keverjük össze. Ha darabos a só, azt is érdemes szitálni
- Képezzünk a liszt közepébe egy mélyedést és ha felfutott az élesztő, öntsük a liszt közepébe és egy villával szép lassan keverjük össze
- Egy munkalapot szórjunk meg kicsit liszttel, és öntsük ki a tésztát, majd dolgozzuk össze az egészet és kezdjük el dagasztani, amíg teljesen sima nem lesz. Akkor jó, ha egyáltalán nem ragad már a kezünkre
- Egy tálat kenjünk ki vékonyan az extra szűz olívaolajjal és helyezzük bele a tésztát. A tészta tetejét is kenjük be egy kis olívaolajjal. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, vagy fóliával és huzatmentes, meleg helyen hagyjuk kelni 60 percet.
- Amikor az olasz pizzatészta mérete az eredeti duplájára kelt, borítsuk ki ismét a lisztezett munkalapra és gyúrjuk megint pár percig
- Vágjuk 4 felé, ebből 4 darab 25cm-es pizzát tudsz készíteni. Aki nagyobbra (35cm) vágyik, az csak félbe vágja a tésztát
- Az olasz pizzatészta darabokat ismét gyúrjuk át külön-külön, majd sima gömböket formázzunk belőlük
- Ezután tegyük a gömböket ismét enyhén lisztezett felületre és letakarva pihentessük még kb 15 percet
- Amíg a tésztagömbök utolsó kelésük miatt pihennek, melegítsük elő a sütőt, kb 220 fokra és 15 perces kelés után nyújtsuk a tésztát pizza alakúra és méretűre, majd tegyük rá a kívánt feltéteket és süssük meg kb 8-12 perc alatt.